Рудник със злато и бял кварц открит под връх Бабяшка чука

Рудник със злато и бял кварц открит под връх Бабяшка чука

Златен древнотракийски рудник е открит под връх Бабяшка чука в района на белишкото село Бабяк. Това съобщи Илиян Бучков от Якоруда, който от години изследва района. Той твърди,че тези дни заедно с доброволци спалеолози са обследвали пещерите в района и се натъкнали на древната мина. Има и снимки, които показват как се редят пластове от златни нишки и кварц.

„Това е древнотракийски рудник, който е на 40 м под земята и е с дължина 220 м. Спелеолозите от Ракитово успяха да направят снимки на златото и белия кварц. За мен това са рудниците на цар Соломон, които са в България, а не в Израел“, заяви казва  Илиян Бучков, който от години твърди, че там се намира голям енергиен център и стари тракийски мини.

Преди 70 години там мястото наистина е проучвано,  имало е няколко открити рудници,които са древни. Но са запечатени. Местните хора твърдят,че освен злато има и радиация,която е опасна за слизащите под земята.

Бучков, който е изследовател доброволец твърди,че в тези мини е добивано злато преди 2500-3000 години от племето беси. Според него този район трябва да се изследва и да се превърне в туристическа атракция.  А не да се добива злато или други елементи.

Преди години фирма обследва мястото с официално разрешение, беше открита златна жила. Местните хора се надяваха там да се започне добив на злато, защото безработицата е голяма, но не се стигна до разкриване на мина за добив. И археолози са правели проучвания , имало е открити артефакти, но не са правени задълбочени изследвания. Сега Бучков се надява да се започне сериозно проучване на района. Той работи  като инспектор в НП „Рила”, но местните го наричат Индиана Джоунс заради страстта му към историята и търсене на древни артефакти.

Коментари към новината

Още новини от Общество