Евродепутатът А. Адемов с позиция за стихотворението "Аз съм българче"

Евродепутатът А. Адемов с позиция за стихотворението Аз съм българче

Евродепутатът  от Гоцеделчевско Асим Адемов излезе с позиция за стихотворението на Вазов "Аз съм българче".

"Тези дни се завихри огромен скандал след мнението на българската секция на "Свободна Европа" то да отпадне от учебния материал в училището - за да интегрираме мигрантите по-безболезнено. А дали е така? Ако не беше толкова сериозна темата, бих предложил, на шега разбира се, да променим стихотворението и то да звучи примерно така: "Аз съм европейче и силен родител 1 ме е родил...", коментира Адемов.

"Но дотук с шегите, темата е сериозна и трябва подобно мнение, и моето ще е такова. Та според мен интеграцията на имигрантите не може да стане чрез дезинтеграцията на националните ни традиции, ценности, културни, литературни и др. особености. Ако имигрантите, (които имат законно основание да останат в страната ни), искат да се интегрират в българското общество, ще е добре да приемат за нормално да уважават тези неща. Ако не са в състояние да го правят, значи не желаят да се интегрират, което ще е голям проблем", смята активистът на ГЕРБ.

"Рецитирането на "Аз съм българче" в българското училище няма да промени тяхната идентичност, а ще е израз на уважение към страната, която е разтворила сърцето и портите си за тях. Ние пък от тях може да научим за техните традиции, култура, литература. Аз, като евродепутат от ГЕРБ, членувам в най-голямата политическа група в ЕП, а именно групата на Европейската народна партия (християндемократи!). И по логиката на "Свободна Европа " тази група е скроена само по мярата на християните и трябва тогава и ЕНП да се промени. Но на мен това като мюсюлманин не ми пречи, нито на колегите им пречи моето вероизповедание. Ние просто взаимно се уважаваме и съжителстваме заедно в групата ни, и имаме общи цели и интереси. Както между впрочем го правим и в нашата партия ГЕРБ, която преобладаващо има членове християни, но има и все повече мюсюлмани. Така, че Свободна Европа ще я изградим не с промени, с които да удовлетворим желанията на една част от обществото ни за сметка на друга част, а с изграждането на дух на взаимно уважение и разбиране. Другото, уважаеми свободни радиоевропейци, е да се впуснем в една спирала, от която няма да има измъкване. Това е моето мнение, по-малко като евродепутат, повече като един скромен, но горд български учител", заяви Адемов.

Коментари към новината

Още новини от Политика