Отново убийство в столицата,застрелян е Мартин Божанов

Отново  убийство  в столицата,застрелян е Мартин Божанов

Убийство е станало в София тази вечер. По неофициална информация на bTV това е Мартин Божанов - Нотариуса.

Той е бил прострелян в главата с огнестрелно оръжие в района на квартал "Горна баня".

Стрелбата е станала около 19:40 часа. На място е била и майката на простреляния, която е 68 години, като и дете на 4 години и бебе. Оказана им е медицинска помощ.

Все още няма задържан за стрелбата. Полицаи са започнали масови проверки на всеки автомобил в София. Проверяват се шофьорите и пътниците.

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса е извършено в затворен комплекс на територията на бившите дипломатически тенис кортове в Горна баня. Сигналът е подаден малко преди 19:30 часа. Районът е отцепен.

Мартин Божанов е известен с това, че се занимава с измами. Вероятно това е причината за стрелбата по него, предаде БНТ.

Има полицейски патрули на изходите на София, които проверяват автомобилите. От МВР заявиха на брифинг, че цяла нощ екипите ще работят на място и ще се събират доказателства.

"Касае се за убийство на лице с имена Мартин Божанов. Касае се за изстрели с огнестрелно оръжие, които са попаднали в тялото и може би в главата на лицето", заяви Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

"Този човек е бил в годините интересен покрай делото Крашевски - Нотариуса. В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати, които не са прокурори. По делото се работи и се разпитват свидетели. Установяват се и други неща, работи се и за имотни измами. Все още няма заподозрени за убийството", допълни градският прокурор на София Илиана Кирилова.

"Извършва се оглед на местопроизшествието, установяват се свидетели и очевидци. Всички сили са вдигнати на крак. В издирването е включен целият ресурс на Столичната дирекция на вътрешните работи", каза главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев.

 

Нотариус Слави Крашевски бе разследван по 28 случая - повечето за документна измама, останалите за престъпление по служба. През 2004 година той получи условна присъда от две съдебни инстанции, с което стана първият осъден нотариус у нас, след което обаче делото му бе откраднато от адвокатската стая на Върховния касационен съд. Въпреки това ВКС потвърди осъдителната присъда срещу Крашевски, с която му е наложено наказание две години лишаване от свобода условно и лишаване от правото да упражнява професията нотариус. За кражбата е водено досъдебно производство срещу Мартин Божанов.

От заплахи от Нотариуса се е оплаквала през 2019 г. съдия Владислава Цариградска от Районния съд – Луковит - да се отведе по дело за семеен имотен спор на Божанов.

В запис на разговор с Божанов, направен от Ивайла Бакалова, публикуван през 2021 г. Антикорупционния фонд (АКФ), той се представя като посредник в съдебната власт и заедно с негов приближен адвокат искат 100 000 долара, за да бъде освободен от ареста приятелят на Бакалова Веселин Денков. Пред АКФ той отрича и се представя за консултант и търговец, неосъждан и без висящи производства.

Мартин Божанов е един от първите клиенти на Комисията за незаконно придобито имущество. През 2008 г. тогавашната комисия "Кушлев" му отнема имущество за 430 000 лева, след като е осъден за измама с имоти.

Коментари към новината

Още новини от Право и ред