През пролетта археолозите се връщат в Хераклея Синтика за нови разкопки

През пролетта археолозите се връщат в Хераклея Синтика  за нови разкопки

През пролетта отново ще започнат проучванията на античен град Хераклея Синтика край Петрич, каза за БТА ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински. Той допълни, че предстоят три месеца интензивна работа.

Бих искал да завършим проучването на големия канал Клоака Максима и то в неговата най-висока част, каза проф.Вагалински. Той обясни, че има желание да продължат работа и на акропола. Там намерихме много интересна информация, която попълни широки празноти в историята на Хераклея Синтика, каза ръководителят на разкопките.

 

Проф. Вагалински обясни, че в държавния бюджет е предвидено целево финансиране в размер на 300 хил. лева за разкопките на античния град край Петрич. По думите му такова финансиране, освен за Хераклея Синтика, има и за още няколко обекта в страната, допълни той. Очевидно държавата е преценила, че тези обекти са много стойности, добре ги ръководи Общината, добре ги социализират и ние, археолозите, си вършим добре работата, каза той.

 

Парите ще бъдат преведени от Министерски съвет на Министерство на културата и след това трябва да се сключи съответния договор с Националния археологически институт с музей при БАН, където работя, каза проф.Вагалински.

Той посочи, че ежегодно обектът получава и финансиране от Община Петрич, което допълва възможностите за проучване. Към момента все още няма информация какво е заложено в общинския бюджет за 2024 година. Проф. Вагалински допълни, че мащабният проект за социализация на античния град, който Общината провежда, се развива добре, а обектът става все по-атрактивен и все по-отворен.

По време на публичното обсъждане на бюджета на общината зам.-кметът Минка Салагьорова каза, че през настоящата година ще продължат да се изпълняват дейности по проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на обект „Античен град Хераклея Синтика“ и прилежащи некрополи“.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество