Цената на олиото пак тръгна нагоре по борсите

Цената на олиото пак тръгна нагоре по борсите

Олиото, чиято цена се бе успокоила, отново започва да поскъпва на борси и в магазините за крайните клиенти, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и на правителствения сайт за сравнение на цените на храните в магазините на дребно - foodprice.bg.

С 10 стотинки за литър се е повишила цената на литър олио през изминалата седмица на едро и вече е 2,70 лева за литър. В магазините в страната средната цена, при която се предлага растителната мазнина е 3,51 лв./л, като поскъпването от средата на януари е средно с 3 ст./л. Най-скъпо струва в столицата - 3,99 лв./л, а най-евтино в Разград - 2,49 лева за литър. Цената на вносното олио от трети страни е 2,11 лв./л.

През изминалата седмица на едро са поскъпнали почти всички основни храни, показват данните на ДКСБТ. Най-голямо е увеличението на цените на зеленчуци и олио. Краставиците поскъпват за седмица с 8 ст. на едро до 3,46 лв./кг, а доматите с 3 ст. до 3,53 лв./кг. Кромид лукът се търгува с 12 ст. по-скъпо спрямо седмица срещу 1,22 лв./кг, а зрелият чесън поскъпва с нови 10 ст. до 5,49 лв./кг на едро.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес