Изграждат площадка за медицински хеликоптери край сатовчанското село Фъргово

Изграждат площадка за медицински хеликоптери край сатовчанското село Фъргово

Площадка за кацане и излитане на хеликоптери ще бъде изградена по всички европейски стандарти край село Фъргово, община Сатовча.

Решението се взе на последната сесия на Общинския съвет по предложение на кмета д-р Арбен Мименов. Местните парламентаристи единодушно одобриха идеята това строителство да се извърши на общински имот в местността Тузлуолан, която по кадастрална карта се намира в землището на село Фъргово.

 

Предстои да се промени предназначението на територията от пасище в начин за трайно ползване на урбанизирана територия – площадка за кацане и излитане на хеликоптери и разрешаване изграждането на тази площадка за нуждите на община Сатовча.

Новото съоръжение ще може да се ползва и от останалите три общини в Неврокопския край – Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. „Специалисти определиха най-подходящото място за изграждането на хеликоптерната площадка, където ще могат да кацат медицинските хеликотери, както и други такива летателни машини, ако това се наложи. Вярвам, че заедно с държавата ще успеем да осъществим в кратки срокове строителството“, коментира кметът Арбен Мименов.

 

Преди малко повече от един месец бе доставен у нас първият хеликоптер за спешна медицинска помощ, който е базиран в София. По график тази година трябва да пристигнат още два хеликоптера, които са предвидени за оперативните бази в Долна Митрополия и Сливен. До края на 2026 г. България ще разполага с шест хеликоптера, които струват около 136 млн. лв. и са платени от правителството с европейски средства.

 Илинден прес

Коментари към новината

Още новини от Общество