Арестуваха 12 души занимаващи с незаконен трафик на културни ценности/СНИМКИ/

Арестуваха 12 души занимаващи с незаконен трафик на културни ценности/СНИМКИ/

12 души са били арестувани в София, Варна, Стара Загора и Благоевград по обвинение, че са развивали незаконна дейност по трафик на културни ценности. Това съобщава Окръжна прокуратура -Благоевград, която съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР проведоха продължително разследване и събиране на доказателства по образувано по-рано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК – участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и за извършване на престъпления по чл. 278, ал. 6 от НК.

В хода на разследването на територията на страната - в гр. София и в областите Варна, Стара Загора и Благоевград, се проведоха множество процесуални действия.

В резултат на предприетите действия е установена престъпна група, занимаваща се с търсене, държане, отчуждаване и трафик на движими културни ценности.

Претърсени са 14 адреса, на които са открити и са иззети над 500 броя предмети, имащи белези на културни ценности - тракийски шлем, антични златни накити от IV - III век пр. Хр., състоящ от 7 части с общо тегло около 400 грама (22 карата), античен шлем с произход Източна Азия (приблизително от II век пр. Хр.) и 2 броя антични златни обеци.

Назначени са експертизи на предметите, имащи белези на културни ценности за установяване на тяхната автентичност

При разследването е установено и договаряне на продажба и трафик на античния шлем и обеците срещу значителна сума.

Сред иззетите вещи са и незаконно притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и множество боеприпаси от различен калибър, парична сума от 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача, лаптоп и множество флаш памети.

Задържани са 12 лица за срок до 24 часа.

Разследването по делото продължава.

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред