Кметът на Благоевград Методи Байкушев откри Държавното първенство по спортна гимнастика

Кметът на Благоевград Методи Байкушев откри Държавното първенство по спортна гимнастика

Кметът на Благоевград Методи Байкушев официално даде старт на Държавното лично-отборно първенство по спортна гимнастика за купи „Република България“, което се провежда в два поредни дни в зала „Скаптопара“.

Плакет за принос на Община Благоевград в спорта му връчи председателят на БФГ Красимир Дунев.

„Скъпи спортисти, добре дошли в Благоевград! Изключително радостен съм, че днес сте тук, пожелавам Ви здраве и успех в състезанията и помнете разочарованията превръщайте в уроци и сила, а успехите превръщайте в благородство.  Благодаря на г-н Дунев, че преди няколко месеца прие поканата ми да направим Държавното първенцсто тук, и че управителният съвет на федерацията взе това решение. На добър час! “, каза кметът Методи Байкушев.

На откриването на престижния спортен форум присъстваха и председателят и генералният секретар на Българската федерация по гимнастика (БФГ) Красимир Дунев и Йордан Йовчев, и председателите на Техническите комитети и главни съдии Цветана Добрева – за жени, и Тодор Тодоров – за мъже. 
 
В първенството, което продължава и утре участват 165 състезатели от клубовете от цялата страна, разпределени в 6 възрастни групи: юноши старша възраст, младежи, мъже, девойки старша възраст, кадетки и жени, сред които и благоевградските клубове ГСК “Любчо Солачки” и ГСК “ Пирин Благоевград 2011”.

В надпреварата се включват и едни от най-добрите състезатели при мъжете Еди Пенев, Йордан Александров, Божидар Златанов, Димитър Димитров, които се борят за спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г., както и най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева, носител на златен медал от състоялата се в началото на март надпревара за Световната купа в гр. Баку, Азербайджан. Георгиева вече има квота за участие в Олимпийските игри.

На състезанието ще бъдат определени квотите за състава за предстоящото Европейско първенство през м. април - май в гр. Римини, Италия.

Събитието се организира от Българската федерация по спортна гимнастика със съдействието на Община Благоевград.
 

Коментари към новината

Още новини от Общество