Кърлежите изненадаха общините тази пролет

Кърлежите изненадаха общините тази пролет

Бум на ухапвания от кърлежи има в страната, популацията им рязко се увеличи заради топлото време. Общините обаче се оказаха неподготвени,защото първо трябва да окосят високите треви и тогава да се прави декаризация.

Засега само хората пищят по социалните мрежи,че децата и домашните любимци са застрашени. А общините се готвят за първо пръскане  към 15 април.

"Тази година заради затоплянето кърлежите се активизираха по-рано. Има много случаи на ухапани от кърлеж, както и на лаймска болест. 10% от ухапванията водят до заразяване".

“Важно е кърлежът да бъде премахнат бързо в първите три часа, когато рискът от заразяване е минимален”, посъвтева днес по БНТ проф. Ива Христова.

В първите няколко часа от забиването кърлежът пада много лесно с пинсета - трябва да се хване максимално близо до кожата, за да не се скъса. Ако е минало повече време, трябва да се потърси обезателно лекарска помощ. Ако се скъса, инфекцията е в неговото хоботче, което остава в кожата ни, каза директорът на НЦЗПБ.

Тя поясни, че симптомите на лаймска болест са зачервяване около мястото на ухапване, като диаметърът се разширява и се появява след инкубационен период.”

 

Коментари към новината

Още новини от Общество