Осъдиха петричко семейство, което заложило училищни лаптопи дадени на децата им за онлайн обучение

Осъдиха петричко семейство, което заложило училищни лаптопи дадени на децата им за онлайн обучение

Семейство от Петрич бе осъдено условно, защото е заложило три лаптопа дадени на децата им за провеждане на онлайн обучение по време на COVID пандемията. Решението е на петричкия Районен съд и е първа по рода си такава присъда.

Трите деца на фамилията, която е от ромската махала на Петрич,  получили три лаптопа,за да може децата им да учат и да не изостават. Вместо това обаче, майката и бащата заложили компютрите в местна заложна къща и получили по 300 лена на бройка. Родителите са подписали иначе приемателно-предавател протокол през 2021 година, когато училището е предало лаптопите. Но въпреки това решили,че ще изкарат пари от тях, без да осигурят на децата им условия за учене. След като учителите разбрали каква е схемата , подали сигнал в полицията. Родителите са безработни, имат само начално образование.

Районен съд-Петрич осъди семейството на 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Оказва се,че това е първа присъда, но в ромската махала имало и други такива случаи, които ще влязат в съда. Явно е ,че ромите там масово са залагали компютрите на децата си в заложни къщи за пари.

Коментари към новината

Още новини от Право и ред