Кметът Илко Стоянов: Частичните изменения на Общия устройствен план разпокъсват общината на парчета и унищожават всякакви идеи за бъдещо градоустройство

Кметът Илко Стоянов: Частичните изменения на Общия устройствен план разпокъсват общината на парчета и унищожават всякакви идеи за бъдещо градоустройство

„Предложенията за частични изменения на Общия устройствен план ощетяват градоустройството на Благоевград, а оттам и хората, които живеят в общината. Време е тази порочна практика да бъде спряна.

Смятам, че ако се правят промени, те трябва да бъдат обосновани с наистина широк обществен ефект, както между другото гласи и законът“, коментира по време на пресконференция кметът Илко Стоянов.

Поводът за изказването му са предложения за промени в ОУП, които ще бъдат разгледани по време на редовно заседание на Общински съвет. Той поясни, че становището на Експертния съвет в тази посока е отрицателно.
„Наблюдавайте внимателно на предстоящото заседание кои общински съветници ще подкрепят отказаните изменения, но най-вече какви ще бъдат “експертните” им мотиви, тъй като сред тях няма такива специалисти.

В Благоевград са извършени над 100 промени в ОУП, от които само няколко са свързани с обществен интерес, всички останали са в частен“, каза още кметът Стоянов.

За сравнение той посочи, че в другите общини са 10 пъти по-малко.
Кметът поясни още, че е необходимо да бъде възложено изработването нов Общ устройствен план отделно за самия град, както и да се измени сега действащия за цялата община, за което е потърсено финансиране от МРРБ.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика