Гърция обмисля да вдигне минималната заплата на 876 евро

Гърция обмисля да вдигне минималната заплата на 876 евро

Гърция обмисля да вдигне минималната заплата на 876 евро. Правителството и синдикатите се надяват повишението да стане до април 2023 г. и да я въведе в сила през май, т.е. преди следващите парламентарни избори.

Това коментира в. „Катимерини“.

Служителите на Министерството на труда планират да върнат минималната работна заплата на нивата отпреди програмите за строги икономии, наложени на Гърция от нейните кредитори, считано от май 2010 г. Това би означавало месечна минимална заплата от 751 евро преди облагане с данъци. Това означава 876 евро месечно, ако се вземат в предвид включително коледните и великденските бонуси и обезщетението за отпуск, предаде факти.бг.

Но това ще бъде определено след диалог със синдикатите и другите професионални сдружения, които ще представят своите предложения през януари.

Служителите на министерството обмислят ускоряване на преговорите, за да може новото повишение на доходите да влезе в сила от април. Това би могло да означава преместване на изборния календар.

Минималната работна заплата беше намалена на 586 евро през 2012 г., а от 2019 г. насам е повишавана три пъти – до 713 евро.

 

Коментари към новината

Още новини от Свят