Днес църквата почита Свети Александър-закрилник на мъжете

Днес църквата почита Свети Александър-закрилник на мъжете

На 30 август се почита Свети Александър. В народните традиции той е светецът, закрилник на мъжете. Празнуват всички, които носят имената Александър - означава мъжествен, Александра, Сашо, Алекси, Алеко.

Светецът се почита и на 23 ноември. Свети Александър Невски е роден е около 1220 година, той бил посветен във воинството още на 6-годишна възраст. Когато станал на 16, поел управлението на Новгород. Княз Александър повел руските войски срещу шведско нашествие. Той предвождал многобройна войска, и разгромил настъпващите орди като се уповавал на Бога. Обявен е за светец през 1547 година. 

Свети Александър бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 година.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: "В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!" И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно