Паркът в Белица приюти мечка от Скопие

Паркът в Белица приюти мечка от Скопие

От тази седмица в Парка за мечки в  Белица има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертите в парка. 

На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом,  след трансфер от Скопие. Димитър Иванов, директор на парка сподели: „Ива вече се намира на сигурно място в  Парка за мечки в Белица при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти.“ 

Въпреки че Ива е само на шест години, нейната история е наистина вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение. Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид. До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама. 

Коментари към новината

Още новини от Общество