Путин отмени ежегодната си голяма пресконференция

Путин отмени ежегодната си голяма пресконференция

Голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин няма да има до Нова година, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Обикновено тя се провежда през втората половина на месец декември преди новогодишните празници.

"Що се отнася до голямата пресконференция, да, няма да я има до Нова година", каза Песков пред репортери. Той не назова причините, поради които традиционното събитие беше отменено. 

"Надяваме се, че президентът все пак ще намери възможност да разговаря с журналисти. Той го прави редовно, включително по време на пътувания в чужбина", добави говорителят.

Песков беше попитан и дали обръщението на президента към Федералното събрание ще се състои преди края на годината. „Трябва да проверя. Все пак ще се фокусираме върху посланието“, подчерта Песков.

Голямата пресконференция на руския президент се провежда ежегодно от 2001 г.  Сега тя се отменя за първи път от 2012 г. Миналата година срещата на Путин с журналисти се състоя на 23 декември и продължи почти четири часа. 

По-рано президентът на РФ отмени ежегодната традиционна „директна линия“. За последно директната линия е била на 30 юни 2021 г. След началото на специалната военна операция говорителят на президента Песков многократно обяви промяна на времето на събитието. 

Дмитрий Песков коментира още, че в Кремъл "не са чували" за предложението на Владимир Зеленски за провеждане на „глобална мирна среща на върха“. Според съобщения в медиите, президентът на Украйна по-рано го е направил по време на разговор с американския си колега Джо Байдън.

Песков каза още, че в администрацията на руския президент не са получавани искания от Париж и Вашингтон за телефонни разговори на Путин с Макрон и Байдън. 

 

Коментари към новината

Още новини от Свят