Благоевград загуби Франкофоли, фестивалът ще бъде в Пловдив

Благоевград загуби  Франкофоли, фестивалът  ще бъде в  Пловдив
След 5 супер успешни издания в Благоевград, една от изненадите на Франкофоли тази година е новото място на провеждането му. През 2023 -та, за първи път огромната сцена на летния фестивал ще бъде построена на Гребната база в Пловдив, ще има открити сцени и пространства в градска среда, включително в кв. "Капана" , както и в отдалечени от градския център места.
Събитието е част от програмата „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерството на културата, Министерството на Външните работи, Министерството на образованието, Министерството на туризма, Френското посолство в България.
През февруари на специална пресконференция в Пловдив ще бъдат обявени участниците в програмата на музикалното събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. Тогава ще бъдат пуснати в продажба и билетите за фестивала. Екип на френската телевизия TV5 Monde ще излъчва събитието от Пловдив, като по време на престоя си ще посети и знакови културно-исторически забележителности.
Програмата на Франкофоли в Пловдив ще е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство. По традиция е включен образователният ни модул, в който участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на фестивалните дни ще дебатират по теми, само и единствено на френски език. След кто през 2019 беше изградена специална свена за хората в неравностойно положение, сега програмата включва и събития, специално за тях. Разбира се отново ще има и арт ателиета, ще бъде представена френската кухня и традиции.
Френската търговска камара, заедно с РЗК – Пловдив ще покажат на различни места в града френски и български занаяти.
До момента в българската сцена на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.
Припомняме, че през 2017 г. фестивалът ни беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура, според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.
През 2019г., в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30 000 души българска и международна публика, а хотелите бяха с пълна заетост месец преди провеждането му.
Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ - най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество