10 години след смъртта на дете, няма виновни

10 години след смъртта на дете, няма виновни

10 г.  след като загина 11 г.дете поразено от ток, виновни няма , а обвинените двама ел.техници са оневинени. 11-годишният Ангел Капсъзов от с. Копривлен,

 бе ударен от ток в двора на училището в селото на 19 май 2013 г. докато играе футбол. Момчето прескочило оградата, за да гони топката и тогава е поразено от ток.

 Разследването установи, че има скъсан кабел, който се е опрял в оградата.

Заради това прокуратурата обвини електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов от енергодружеството, че са причинили смъртта на детето поради немарливо изпълнение на занятие. При обход на електропреносната система месец по-рано те не били констатирали реалното състояние на проводниците.

Окръжният съд в Благоевград ги оправда през 2019 г., а година по-късно Софийският апелативен съд потвърди присъдата. В хода на делото стана ясно, че ден преди инцидента друг ученик е отчупил метална тръба и я хвърлил нагоре към проводниците и ги е скъсал.
Делото няколко пъти бе връщано от ВКС, но накрая двамата техници бяха оправдани окончателно. При последното разглеждане върховните съдии приеха изводите от последната петорна експертиза, че първопричина за инцидента е хвърлената тръба, която е ударила два проводника, разрушила е изолацията им и е предизвикала късо съединение. 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред