Напълняване, умора...за какво са признаци?

Снимка: Istock
Снимка: Istock

Витамин D е един от най-важните витамини за цялостното здраве. Той участва в редица функции в тялото. Недостигът на витамин D може да предизвика дисбаланс в много процеси както във физическото здраве, така и в психичното.

Внимание! Статията има информативен характер. Ако имате оплаквания, свързани с възможен дефицит на витамин D, консултирайте се с вашия лекар.

С какво е свързан дефицитът на витамин D?

Напълняване около талията

Може да звучи странно, но мазнините около корема и талията ви може да са причинени от недостатъчни нива на витамин D в организма. Липсата на достатъчно слънце през зимата, което да огрява голяма повърхност от кожата ни, пречи на синтеза на достатъчни количества витамин D.
Освен това диета, бедна на полезни мазнини, също оказва влияние върху нивата на витамин D. Някои храни са особено богати на този елемент и ако те не присъстват редовно в храненето, рискът от понижаване на стойностите на витамин D в тялото се повишава.

Сред най-богатите на витамин D храни са яйца, черен дроб, сьомга, мазни риби, сирене. Важно е тези храни да бъдат включвани в менюто, особено през зимата, за да може да се компенсира липсата на достатъчно слънчева светлина, играеща съществена роля за синтеза на витамин D.

Понижен имунитет

Имунната система се нуждае от витамин D за целите на процесите си. Имунните защити до голяма степен зависят от нивата на витамин D в тялото, както и от други витамини, минерали, антиоксиданти, микро- и макроелементи.

Витамин D участва в синтеза на имуноглобулини, които са основните активни елементи, участващи в имунните функции. Заради това дефицитът на витамин D може да повлияе силно негативно имунната система, намалявайки синтеза на имуноглобулини.

днес.bg

Коментари към новината

Още новини от Здраве