В Благоевград стартира кампания за даряване на плазма

снимка БГНЕС
снимка БГНЕС

В Благоевград стартира кампания за даряване на  реконвалесцентна плазма. Тя ще се транспортира до столицата, където ще се обработва във вид, готов да помага на болните от Ковид-19.

Инициативата беше подета преди дни от бивши възпитаници на две гимназии - Езиковата и Математическата, в областния център. Те изпратиха отворено писмо до областния управител Бисер Михайлов и до всички кметове в областта с молба за подкрепа. Младите хора призоваха представителите на местната и централна власт да обединят усилия, за да бъде разкрит в Благоевград център за даряване на плазма, вместо дарителите да пътуват до София.

Областният управител Бисер Михайлов също пое ангажимент и след разговори със здравното министерство бе утвърден алгоритъмът на  животоспасяващата дейност. Доброволците ще даряват кръв всеки понеделник и четвъртък

„От днес стартираме, като всеки който има положителен PCR и са минали 40 дни от резултата може да дойде и да дари кръв за толкова важната вече плазма. Ние срещаме голямо разбиране от колегите в София“, разказва д-р Бойка Маринова, началник на отделението по Хематология.

Коментари към новината

Още новини от Здраве