Дават 75 лева добавка за всеки ваксиниран пенсионер

Дават 75 лева добавка за всеки ваксиниран пенсионер

Министър-председателят Кирил Петков обявява новите си предложения за мерки с цел стимулиране на ваксинационния процес. След като издаде заповед за вход в Министерския съвет само със "зелен" сертификат от началото на 2022 г., предколедно лидерът на "Продължаваме промяната" отправи послание към народа за ударно ваксиниране на възрастните хора, предвид настъпването на свръхзаразния вариант "Омикрон" у нас. 

"Има опасност новият вариант да дойде у нас мощно в средата - края на януари. И за нас е приоритет да има максимално облекчение на болниците и да защитим най-възрастните, които са под най-голям риск", каза Петков в увода си.

Той е решен да развенчае всички митове за ваксините, включително по отношение на бременните, страничните реакции и технологиите на производството им. "Има опасност България да стане ковид дестинация, да се намалят приходите за туризма, а децата да си стоят вкъщи", добави той. 

Правителството дава 75 лева добавка към пенсиите на всеки, който се реши да се ваксинира тепърва, както и на всеки пенсионер, имунизиран досега, но получил и третата, бустерна доза. Програмата ще действа от началото на януари до края на месец юни, а амбицията е за 300 000 ваксинирани пенсионери. 

"Време е да запретнем ръкави и да направим България нормална европейска страна с поне средни нива на ваксинация. Когато държавата застава зад такава програма, тя го прави и със средства, за да помогне на онези, които се колебаят дали да се имунизират", добави премиерът. И увери, че тя ще върви със силна информационна кампания. 

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве